Toen onze jongens klein waren maakten ze samen met mijn man altijd het ontbijt voor moederdag. Het meeste werd gewoon bij de bakker gehaald want mijn man was niet zo’n keukenprins. Maar met een broodje krabsalade, een glaasje verse jus, een zacht gekookt eitje en een heerlijk bakje koffie maak je mij al heel blij. En soms bakten ze pancakes of een omeletje. Dit werd dan op een dienblad naar boven gebracht. Ook zaten daar de geknutselde cadeaus bij. Vervolgens wisten ze niet hoe snel ze naar beneden moesten gaan, om zelf te gaan ontbijten. Daar zat ik dan met mijn ontbijt op bed. We hebben het ontbijt op bed ook maar snel afgeschaft. Ik vond het veel gezelliger om met z’n allen aan tafel te zitten. En dat geldt nog steeds. Gezellig met z’n allen aan tafel zitten eten, daar maak je mij gelukkig mee.
Speciaal voor Moederdag deel ik een paar heerlijke en makkelijke receptjes om samen met de kinderen te maken. Lees snel verder onder de foto.

Pancakes
Bij een ontbijt mogen natuurlijk zelfgemaakte pancakes niet ontbreken.
Wat heb je nodig?
Stap 1
230 g bloem
16 g bakpoeder
4 g baking soda
Snufje zout
10 g suiker
Stap 2
100 g eieren (2 eieren, maat M)
30 g gesmolten boter
300 g karnemelk
Citroenrasp van 1/2 citroen of een theelepel vanille extract naar smaak
Om erbij te serveren heb je nodig:
Ahornsiroop
Verse aardbeien, schoongemaakt
Bakbenodigdheden
Weegschaal
Schaaltjes en maatbeker(s) om alles af te wegen
Garde
Ruime beslagkom
Koekenpan
Boter om te bakken
Sauslepel om het beslag te verdelen
Spatel om de pancakes om te keren
Bereidingswijze
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
Doe alle droge ingrediënten van stap 1 in de beslagkom en meng het door elkaar met een garde.
Smelt de boter in een pannetje of in een schaaltje in de magnetron. Doe de eieren, boter en karnemelk bij elkaar in een maatbeker of schaal en meng het goed door met de garde.
Doe de natte ingrediënten van stap 2 bij de droge en meng het goed door met de garde. Het kan zijn dat er wat klontjes ontstaan. Dan nog even goed doormengen en even laten staan. De klontjes lossen dan op en kun je, nadat je het nogmaals goed gemengd hebt, gaan bakken.
Verwarm de koekenpan met een beetje boter en schenk met de sauslepel beslag in het midden van de pan. Als je wat kleinere pancakes wilt maken, begin je niet in het midden, maar een beetje aan de kant, zodat je er 3 tegelijk kunt bakken. Zodra de onderkant begint te bruinen, draai je de pancakes om met een spatel. Ook deze kant even bruin bakken.
Haal ze uit de pan en serveer de pancakes warm met een beetje ahornsiroop en de aardbeien.

Drie-in-de-pan
Daarmee kom ik op een ouderwetse variant, drie-in-de-pan. Dit zijn kleine dikke pannenkoekjes, maar deze maak je met gist. Erg lekker met een vulling! Het is een ouderwets recept waarbij de oorspronkelijke vulling bestaat uit appel met rozijntjes. Maar voor dit recept gebruik ik blauwe bessen. Je kunt deze natuurlijk ook vervangen door rozijnen als je dat lekkerder vindt.
Wat heb je nodig?
1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
100 g blauwe bessen, gewassen
Citroensap van ½ citroen
250 g bloem
5 g gedroogde gist
10 g suiker
2 g zout
250 g volle melk (op kamertemperatuur)
100 g eieren (2 eieren, maat M, op kamertemperatuur)
Boter om in te bakken
Kaneelsuiker en/of schenkstroop om erbij te serveren
Bakbenodigdheden
Weegschaal
Schaaltjes en maatbeker(s) om alles af te wegen
Garde
Ruime beslagkom
Koekenpan
Boter om te bakken
Sauslepel om het beslag te verdelen
Spatel om de pannenkoekjes om te keren
Bereidingswijze
Weeg alles zorgvuldig af.
Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Meng de appel met de blauwe bessen. Doe er de citroensap bij en meng dit zodat de appel niet bruin wordt.
Doe de bloem, gedroogde gist, suiker en zout in de beslagkom en meng het door met de garde.
Schenk de melk en de eieren erbij en meng alles goed door met een garde.
Tot slot doe je de appelvulling met blauwe bessen erdoor.
Laat het beslag minimaal een half uurtje staan.
Verwarm een beetje boter in de pan en schep met een sauslepel drie hoopjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes goudbruin en bijna droog voor je ze omkeert met een spatel.
Bak ook de andere kant goudbruin.
Serveer de pannenkoekjes warm met een beetje kaneelsuiker en/of schenkstroop.

Ontbijt-volkoren-muffins
Deze muffins kun je de dag van te voren al maken. Je kunt ze koud serveren of nog heel even opwarmen in de oven.
Deze voedzame muffins zijn ook heel goed in te vriezen. Dan heb je altijd een voedzaam en behoorlijk gezond ontbijtje op voorraad.
Wat heb je nodig?
100 g havermout
200 g gewone melk, sojamelk of amandelmelk
Sap van 1 sinaasappel
Rasp van 1 sinaasappel
125 g volkorenmeel
1 thl. bakpoeder
1 thl. baking soda
2 g kaneel
1 g zout
1 thl. vanille-extract
50 g ruwe rietsuiker
50 g gehakte noten, gedroogd fruit of een mengsel daarvan
1 ei losgeklopt
75 g olijfolie
geraspte appel
Bakbenodigdheden
Weegschaal
Schaaltjes en maatbeker(s) om alles af te wegen
Garde en spatels
Ruime beslagkom
Muffintray
Papieren muffinvormpjes
Oven
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet papieren muffin vormpjes in een muffin-tray.
Doe de havermout, melk, sinaasappelsap en rasp bij elkaar in een kom en roer het even door. Laat het mengsel 15-20 minuten weken.
Schil en rasp ondertussen de appel
Doe alle droge ingrediënten van stap 2 bij elkaar en meng ze door elkaar. Meng het daarna met het havermoutmengsel goed door.
Klop het eitje los en meng dit met de olie en roer dit samen met de geraspte appel door het beslag. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 deel en strooi er wat losse havermout of gehakte noten over. Bak de muffins in ca. 15-18 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
Veel plezier met het bakken en een gezellige moederdag.
Liefs Manuela
Comments