top of page

Verras je moeder op Moederdag met deze heerlijke recepten!

Foto van schrijver: Manuela van der HeijdenManuela van der Heijden

Bijgewerkt op: 11 mei 2023

Toen onze jongens klein waren maakten ze samen met mijn man altijd het ontbijt voor moederdag. Het meeste werd gewoon bij de bakker gehaald want mijn man was niet zo’n keukenprins. Maar met een broodje krabsalade, een glaasje verse jus, een zacht gekookt eitje en een heerlijk bakje koffie maak je mij al heel blij. En soms bakten ze pancakes of een omeletje. Dit werd dan op een dienblad naar boven gebracht. Ook zaten daar de geknutselde cadeaus bij. Vervolgens wisten ze niet hoe snel ze naar beneden moesten gaan, om zelf te gaan ontbijten. Daar zat ik dan met mijn ontbijt op bed. We hebben het ontbijt op bed ook maar snel afgeschaft. Ik vond het veel gezelliger om met z’n allen aan tafel te zitten. En dat geldt nog steeds. Gezellig met z’n allen aan tafel zitten eten, daar maak je mij gelukkig mee.


Speciaal voor Moederdag deel ik een paar heerlijke en makkelijke receptjes om samen met de kinderen te maken. Lees snel verder onder de foto.


Pancakes

Bij een ontbijt mogen natuurlijk zelfgemaakte pancakes niet ontbreken.


Wat heb je nodig?


Stap 1

  • 230 g bloem

  • 16 g bakpoeder

  • 4 g baking soda

  • Snufje zout

  • 10 g suiker

Stap 2

  • 100 g eieren (2 eieren, maat M)

  • 30 g gesmolten boter

  • 300 g karnemelk

  • Citroenrasp van 1/2 citroen of een theelepel vanille extract naar smaak

Om erbij te serveren heb je nodig:

  • Ahornsiroop

  • Verse aardbeien, schoongemaakt

Bakbenodigdheden

  • Weegschaal

  • Schaaltjes en maatbeker(s) om alles af te wegen

  • Garde

  • Ruime beslagkom

  • Koekenpan

  • Boter om te bakken

  • Sauslepel om het beslag te verdelen

  • Spatel om de pancakes om te keren

Bereidingswijze

  1. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.

  2. Doe alle droge ingrediënten van stap 1 in de beslagkom en meng het door elkaar met een garde.

  3. Smelt de boter in een pannetje of in een schaaltje in de magnetron. Doe de eieren, boter en karnemelk bij elkaar in een maatbeker of schaal en meng het goed door met de garde.

  4. Doe de natte ingrediënten van stap 2 bij de droge en meng het goed door met de garde. Het kan zijn dat er wat klontjes ontstaan. Dan nog even goed doormengen en even laten staan. De klontjes lossen dan op en kun je, nadat je het nogmaals goed gemengd hebt, gaan bakken.

  5. Verwarm de koekenpan met een beetje boter en schenk met de sauslepel beslag in het midden van de pan. Als je wat kleinere pancakes wilt maken, begin je niet in het midden, maar een beetje aan de kant, zodat je er 3 tegelijk kunt bakken. Zodra de onderkant begint te bruinen, draai je de pancakes om met een spatel. Ook deze kant even bruin bakken.

  6. Haal ze uit de pan en serveer de pancakes warm met een beetje ahornsiroop en de aardbeien.


Drie-in-de-pan

Daarmee kom ik op een ouderwetse variant, drie-in-de-pan. Dit zijn kleine dikke pannenkoekjes, maar deze maak je met gist. Erg lekker met een vulling! Het is een ouderwets recept waarbij de oorspronkelijke vulling bestaat uit appel met rozijntjes. Maar voor dit recept gebruik ik blauwe bessen. Je kunt deze natuurlijk ook vervangen door rozijnen als je dat lekkerder vindt.


Wat heb je nodig?

  • 1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden

  • 100 g blauwe bessen, gewassen

  • Citroensap van ½ citroen

  • 250 g bloem

  • 5 g gedroogde gist

  • 10 g suiker

  • 2 g zout

  • 250 g volle melk (op kamertemperatuur)

  • 100 g eieren (2 eieren, maat M, op kamertemperatuur)

  • Boter om in te bakken

  • Kaneelsuiker en/of schenkstroop om erbij te serveren

Bakbenodigdheden

  • Weegschaal

  • Schaaltjes en maatbeker(s) om alles af te wegen

  • Garde

  • Ruime beslagkom

  • Koekenpan

  • Boter om te bakken

  • Sauslepel om het beslag te verdelen

  • Spatel om de pannenkoekjes om te keren

Bereidingswijze

  1. Weeg alles zorgvuldig af.

  2. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Meng de appel met de blauwe bessen. Doe er de citroensap bij en meng dit zodat de appel niet bruin wordt.

  3. Doe de bloem, gedroogde gist, suiker en zout in de beslagkom en meng het door met de garde.

  4. Schenk de melk en de eieren erbij en meng alles goed door met een garde.

  5. Tot slot doe je de appelvulling met blauwe bessen erdoor.

  6. Laat het beslag minimaal een half uurtje staan.

  7. Verwarm een beetje boter in de pan en schep met een sauslepel drie hoopjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes goudbruin en bijna droog voor je ze omkeert met een spatel.

  8. Bak ook de andere kant goudbruin.

  9. Serveer de pannenkoekjes warm met een beetje kaneelsuiker en/of schenkstroop.


Ontbijt-volkoren-muffins

Deze muffins kun je de dag van te voren al maken. Je kunt ze koud serveren of nog heel even opwarmen in de oven.


Deze voedzame muffins zijn ook heel goed in te vriezen. Dan heb je altijd een voedzaam en behoorlijk gezond ontbijtje op voorraad.


Wat heb je nodig?

  • 100 g havermout

  • 200 g gewone melk, sojamelk of amandelmelk

  • Sap van 1 sinaasappel

  • Rasp van 1 sinaasappel

  • 125 g volkorenmeel

  • 1 thl. bakpoeder

  • 1 thl. baking soda

  • 2 g kaneel

  • 1 g zout

  • 1 thl. vanille-extract

  • 50 g ruwe rietsuiker

  • 50 g gehakte noten, gedroogd fruit of een mengsel daarvan

  • 1 ei losgeklopt

  • 75 g olijfolie

  • geraspte appel

Bakbenodigdheden

  • Weegschaal

  • Schaaltjes en maatbeker(s) om alles af te wegen

  • Garde en spatels

  • Ruime beslagkom

  • Muffintray

  • Papieren muffinvormpjes

  • Oven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Zet papieren muffin vormpjes in een muffin-tray.

  2. Doe de havermout, melk, sinaasappelsap en rasp bij elkaar in een kom en roer het even door. Laat het mengsel 15-20 minuten weken.

  3. Schil en rasp ondertussen de appel

  4. Doe alle droge ingrediënten van stap 2 bij elkaar en meng ze door elkaar. Meng het daarna met het havermoutmengsel goed door.

  5. Klop het eitje los en meng dit met de olie en roer dit samen met de geraspte appel door het beslag. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 deel en strooi er wat losse havermout of gehakte noten over. Bak de muffins in ca. 15-18 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.

Veel plezier met het bakken en een gezellige moederdag.


Liefs Manuela

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook
  • Instagram

© 2023 Bakkershart

bottom of page