top of page

Gluren bij de buren...

Op zondag 29 juni 2025 was het jaarlijkse, landelijke evenement Gluren bij de Buren. Dit evenement verspreid over 30 gemeenten in Nederland zorgt ervoor dat deze middag (lokale) talenten zoals muzikanten, theatermakers, dichters en dansers hun kunsten ten toon kunnen spreiden. Zij krijgen een podium in de tuinen van mensen die hun tuin voor deze middag open stellen voor dit doel. Publiek is daarbij van harte welkom!


Wij waren benaderd om hier een bijdrage aan te leveren. Niet dat ik mijn tuin open moest stellen, maar of wij iets konden leveren voor in de goodie-bag die elke deelnemer (tuin-opensteller) zou ontvangen. Zeker konden wij dat! We hebben ervoor gezorgd dat er in iedere goodie-bag een bakmix zat voor het maken van boterkoek. Een vereenvoudigde versie van de 'Roosendaalse boterkoek' zoals het recept in mijn bakboek 'Bakkershart'.


Graag deel ik mijn recept voor boterkoek hier, zoals in het originele recept van mijn vader voor de 'Westrandse Boterkoek'. Het vraagt iets meer werk, dan het recept met de mix, maar is zeker de moeite waard.


Boterkoek

300 g zachte roomboter

300 gĀ witte basterdsuiker

4 gĀ citroen-of sinaasappelrasp

4 gĀ vanille-extractĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā 

1 gĀ zout

50 gĀ ei (1 M ei, losgeklopt)

450 gĀ patentbloem


[1] Doe de boter met de basterdsuiker in de kom van de standmixer enĀ meng dit met de vlinderhaak. Dit kan eventueel ook met de hand(mixer).

[2] Voeg citroenrasp (of sinaasappelrasp), vanille-extract en zout toe.Ā Meng dit er goed doorheen.

[3] Doe de helft van hetĀ losgeklopteĀ ei erbij en meng dit door de botermassa. Als hetĀ 

ei is opgenomen, voeg je de gezeefde bloem toe. Laat de machineĀ draaien tot er een samenhangend deeg ontstaat. Zodra het aanĀ elkaar begint te kleven is het deeg goed.Ā 

[4] Kneed het deeg met de hand nog even kort door en doe het in een met boter of bakspray ingevette bakvorm (lage taartpan). Dek het af met huishoudfolie en laat het deeg 1 nachtje rusten in de koelkast.

[5] Bestrijk met een kwastje de boterkoek dun met de rest van het losgeklopte ei. Zet ondertussen de oven aan op 220 °C. Laat de koek een halfuurtje staan en bestrijk de boterkoek nogmaals dunnetjes met het ei. Herhaal deze stap nog voor een derde keer. Maak dan met een vork een ruitpatroon op de koek, door met de tanden van de vork voorzichtig over het deeg te strijken.

[6] Schuif de koek in de oven en verlaag de temperatuur van de ovenĀ Ā 

naar 210 °C. Bak de koek in ca. 18-20 minuten tot deze mooi goud

bruin is.Ā Ā 

[7] Laat de koek afkoelen in de vorm, om hem daarna voorzichtig te lossen.

Ā 

In mijn boek staan nog een aantal suggesties om deze boterkoek te vullen, zoals met amandel- of hazelnootspijs, gember of appel. Ik ben benieuwd waar jij hem mee gaat vullen of gewoon ongevuld, dat kan natuurlijk ook. Zonder vulling is het al een heerlijke traktatie.


Veel bakplezier,

Liefs Team Bakkershart


Ā 
Ā 
Ā 

ć‚³ćƒ”ćƒ³ćƒˆ


  • Facebook
  • Instagram

© 2025 Bakkershart

bottom of page