top of page

IJs maken zonder ijsmachine: geniet van zelfgemaakt ijs in een handomdraai

Bijgewerkt op: 13 apr. 2023

Er is iets magisch aan zelfgemaakt ijs - de smaak, textuur en het feit dat je het helemaal zelf hebt gemaakt, maakt het extra speciaal. Het beste van alles is dat je niet persé een ijsmachine nodig hebt om je eigen ijs te maken. Hier is een redelijk eenvoudig recept om thuis te proberen.

Recept voor vanille-parfait:

Ingrediënten:

  • 240 gram kristalsuiker

  • 80 gram water

  • 120 gram eidooiers

  • 5 gram gelatine (optioneel)

  • 655 gram slagroom

  • 1 vanillestokje

  • Snufje zout

Instructies

  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.

  • Week de gelatine in ruim koud water. Het kan ook zonder gelatine gemaakt worden. Door het wel te gebruiken zal het ijs minder snel smelten en beter zijn vorm behouden.

  • Klop de eidooiers luchtig op de hoogste snelheid op.

  • De kristalsuiker wordt met het water gekookt tot 115° C. De hete kristalsuiker wordt bij de luchtig geklopte eidooiers gegoten op halve snelheid.

  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaden eruit. Voeg de zaden en het vanillestokje toe aan de eidooiers. Laat de machine op halve snelheid draaien om de massa af te laten koelen.

  • Klop 520 gram van de slagroom lobbig, dat wil zeggen yoghurtdikte. Er hoeft natuurlijk geen suiker bij, die heb je al bij de eidooiers gedaan. Zet het even terug in de koeling.

  • Verwarm in een pannetje de overige 135 gram slagroom tot zo’n 50°C. Haal van de warmtebron en los hier de geweekte gelatine in op.

  • Als het eidooier-suiker mengsel ongeveer 30°C is, spatel je eerst de slagroom met gelatine erdoor en daarna de lobbig geslagen slagroom. Vergeet niet het vanillestokje eruit te halen.

  • Je kunt de parfait in siliconen vormpjes schenken of je schenkt ze in glazen of kopjes. Als je de kopjes als vorm gebruikt en later uit wil storten bekleed je de kopjes aan de binnenkant met huishoudfolie, zodat ze later makkelijk te lossen zijn. De siliconenvormpjes kun je het beste heel lichtjes insprayen met bakspray.

  • Zet het voor minimaal 2-3 uur in de diepvries. Als je de siliconen vormpjes gebruikt, moeten ze echt heel hard bevroren zijn, anders lukt het niet om ze mooi te lossen. Dan is het beter om ze bijvoorbeeld een hele nacht in te vriezen.

Tips

  • Lekker met een saus van rood fruit. Deze is gemakkelijk te maken door een doosje (diepvries) zomerfruit (250 gram) kort op te koken met 25-30 gram suiker. Je kunt de saus zowel warm als koud bij de parfait serveren.

  • Voeg in plaats van vanille eens stukjes chocolade, fruit of noten toe om te variëren.

  • Als het mengsel te hard is, laat het dan een paar minuten op kamertemperatuur staan om het zachter te maken.

  • Wist je dat je het vanillestokje minimaal nog 1 keer kunt gebruiken? Vanille is erg duur en ook het leeg geschraapte stokje geeft nog heel veel smaak af. Je kunt het afspoelen en droogdeppen. Bewaar het in een zipzakje in de diepvries. Je kunt het de volgende keer gewoon weer gebruiken bij het maken van bijvoorbeeld banketbakkersroom. Je kunt het stokje ook drogen en bij de suiker in een pot bewaren, zo heb je vanillesuiker. Of je bewaart het gebruikte stokje in een flesje met wodka. Zo maak je je eigen vanille-extract. Het moet dan wel eerst een paar maanden smaak afgeven aan de wodka, voordat je het kunt gebruiken.

Nu je weet hoe je ijs zonder ijsmachine kunt maken, kun je experimenteren met verschillende smaken en ingrediënten. Heb je nu de smaak te pakken en wil je alles leren over ijsbereiding? Doe dan mee met de Masterclass van Hidde de Brabander op zondag 4 juni.



132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page