top of page

Het voorjaar komt eraan!

Bijgewerkt op: 5 apr. 2023

Ik vind het heerlijk dat de zomertijd is ingegaan. Lekker al wat langer licht ’s avonds, dat geeft mij energie. ’s Morgens vroeg wakker worden met het gefluit van de vogels en natuurlijk ons haantje die vrolijk aan het kukelen is. Met een beetje geluk wordt het beter weer en kunnen we van de zon gaan genieten.

Er breekt ook weer een heerlijke tijd aan. Pasen staat voor de deur en dat betekent voor mij lekker veel bakken. Heerlijke broodjes voor het ontbijt en iets lekkers voor bij de koffie natuurlijk.


De afgelopen tijd ben ik geïnspireerd door verschillende mensen. Ik ben naar de Bakkersvak geweest, de vakbeurs voor bakkers. Ik heb geluncht in de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma in Amsterdam, waar Cees Holtkamp samen met Hidde de Brabander in de keuken stond. En Stefan Elias is bij mij in het baklokaal geweest om workshops te geven. Ik heb weer zoveel leuke mensen ontmoet waar ik inspiratie van krijg.


Met Pasen bak ik de heerlijke koeken van Stefan Elias uit zijn boeken Het Belgische Bakboek en het Wereldbakboek. En ik maak brood uit het boek Boulangerie van Hidde de Brabander. En ik maak advocaat naar het recept van Cees Holtkamp. Daar geef ik wel een eigen draai aan door er chocolade aan toe te voegen. Deze inspiratie heb ik opgedaan op de Bakkersvak, waar ik chocolade-advocaat geproefd heb. Echt iets voor Pasen!


Recept Chocolade Advocaat


250 gram eidooiers

250 gram fijne kristalsuiker

300 gram wodka

80 gram pure chocolade (druppels of klein gehakt)

Merg uit een vanillestokje

Snufje zout


Bakbenodigdheden

  • Pannetje met bodempje water voor au-bain marie

  • 2 schalen voor au-bain marie

  • Garde

  • Spatel

  • Thermometer

  • Grote schaal met ijsklontjes om de advocaat snel af te koelen

  • Zeef


Breng het water in het pannetje aan de kook. Doe de chocolade in 1 van de schalen en smelt de chocolade au-bain marie. Zet de gesmolten chocolade even opzij.

Doe in de andere schaal de eidooiers met de fijne kristalsuiker, de merg van het vanillestokje, het zout en de wodka. Roer het goed door elkaar met een garde en zet nu deze schaal op het pannetje met water. Blijf goed roeren, ook over de bodem en breng het tot een temperatuur van 62°C.

Haal de schaal van de au-bain marie en giet de advocaat door de zeef. Roer tot slot de gesmolten chocolade erdoor. Zet vervolgens de schaal met de chocolade-advocaat in het ijsbad.


Bewaar de advocaat in een schone glazen fles of pot.


130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page