Het is bijna Koningsdag en daarom heb ik een heerlijk recept voor koninklijke koffiekoeken. Het basis recept voor de koeken is een getoerd gerezen deeg, oftewel croissantdeeg, van Stefan Elias. Je kunt het jezelf dus ook makkelijker maken door een blik croissantdeeg te gebruiken.
Wat heb je nodig
260 g koude volle melk (uit de koelkast)
60 g gist
40 g kristalsuiker
60 g ei (1 ei, maat L)
240 g tarwebloem (T65)
10 g zout
250 g ongezouten (harde) boter om te toeren (uit de koelkast)
Meng alle ingrediënten door elkaar (behalve de boter om te toeren). Kneed het kort door tot een samenhangend deeg. Je hoeft het deeg niet helemaal af te kneden. Een paar minuten door kneden is voldoende. Maak er een bol van en verpak het in plastic en leg het 10 minuten in de koelkast.
Leg ondertussen de boter tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot ongeveer 5 mm dikte en 20 cm breed. Leg de boter terug in de koelkast en pak het deeg eruit. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 20 x 50 cm en 6 mm dikte. Gebruik zo min mogelijk bloem bij het uitrollen. Leg het deeg in de lengte voor je.
Veeg eventueel overtollig bloem met een droge kwast van het deeg, haal de boter weer uit de koelkast en leg de boterplak in het midden. Sla de boven- en onderkant van het deeg terug over de boter, zodat alle boter bedekt is. Geef het deeg als volgt 3 toeren van 3.
Deeg toeren
Draai het deeg een kwart slag en rol het in de lengte uit tot ongeveer 20 x 50 cm en vouw het deeg in 3-en. Zo heb je 1 toer. Je draait het deeg weer een kwartslag en rolt het weer op dezelfde manier uit. Je vouwt het deeg weer in 3-en en je herhaalt deze stap nog een keer. Zo heb je 3 toeren van 3 gedaan.
Laat het getoerde deeg minimaal een half uurtje in de koelkast uitharden voor de verdere verwerking. Mocht de boter tijdens het toeren al te zacht worden, kun je het tussendoor ook even koelen in de koelkast.
Maak ondertussen banketbakkersroom van:
500 g volle melk
Schillen van een sinaasappel en limoen (met dunschillertje schillen, zonder het wit van de schil)
½ vanillestokje
75 g suiker
60 g eidooiers
50 g ei
40 g maïzena
Snufje zout
Doe de melk in een pan samen met de sinaasappel- en limoenschillen, merg uit het vanillestokje en het vanillestokje en verwarm het op een laag vuurtje.
Maak een papje van de overige ingrediënten en doe er een scheutje van de melk bij. Roer het glad met een garde.
Breng de rest van de melk aan de kook en doe dan de kokende melk bij het papje. Roer het goed door en doe het terug in de pan om het weer even aan de kook te brengen. Haal van het vuur en zeef de room om de schilletjes eruit te halen. Stort het daarna uit op een bord. Dek het af met plastic folie en laat het afkoelen.
Ga verder met het deeg.
Rol het gekoelde deeg gelijkmatig uit tot een rechthoek van minimaal 32 x 48 cm. Snijd de lap zo nodig bij op 32 x 48 cm en snijd er 24 lapjes van 8 x 8 cm uit.
Verdeel op 2 bakplaten met bakpapier 24 (rondo) ringen, of gebruik een muffin tray, en spuit deze in met bakspray. Leg de deeglapjes op de ringen en druk het deeglapje voorzichtig in de ring met behulp van een rolstokje, zodat je een kroontje krijgt.
Amandelspijsroom maken
200 g amandelspijs
75 g banketbakkersroom.
Meng 200 gram amandelspijs met 75 gram van de banketbakkersroom. Dit gaat het beste met de hand. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit een dopje ervan in het midden van de deegkroontjes.
Blik abrikozen
Laat een blik met abrikozen uitlekken en leg een abrikoos op het dopje spijs. Strijk de puntjes van de kroon in met losgeklopt ei. Laat de koeken nog ongeveer een uur rijzen.
Mocht je niet genoeg abrikozen hebben voor alle koeken, dan kun je ook bovenop het dopje amandelspijsroom een dopje banketbakkersroom spuiten.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Bak de koeken in ongeveer 13 minuten gaar en draai de temperatuur van de oven terug naar 200°C.
De afwerking
Als de koeken klaar zijn dan wil je ze natuurlijk nog mooi laten shinen. Je kunt ze eerst instrijken met warme abrikozenjam en daarna de suikerglazuur erop dippen.
60 g poedersuiker
10 g water
Een paar druppels oranje voedingskleurstof
Laat de poedersuiker in een pannetje met het water vloeibaar worden. Goed roeren! Laat het niet warmer worden dan 40°C.
Breng met een kwastje een beetje suikerglazuur aan op de puntjes en de Koninklijke koffiekoeken zijn klaar om te serveren!
Comentários