top of page

Tartelettes met eenvoudige variaties

Bijgewerkt op: 21 aug. 2023

Op 12 en 13 augustus was ik aanwezig bij Festival Zoet in Apeldoorn om een paar toffe bakdemo's te geven. Alhoewel de nieuwe locatie voor sommigen wel even wennen was, kunnen we terugkijken op een druk bezocht en geslaagd festival. In het Baktheater stond ik samen met een hoop bekende gezichten, waaronder Kim, ook bekend als "Kim is Zoet," Jeroen van "Jeroen Bakt," en Jan, die je wellicht kent als "Jan Bakt." Deze bakkers waren allen deelnemers van het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt. Daarnaast was ook Bakken met Niels aanwezig en samen hebben we diverse demo’s gegeven. De sfeer was erg gezellig en er werd met veel enthousiasme kennis gedeeld.

Tijdens mijn bakdemo heb ik laten zien hoe je op een eenvoudige manier een leuk assortiment tartelettes kunt maken. Tartelettes zijn niets anders dan kleine taartjes. Vandaag deel ik met jullie de recepten die ik gemaakt heb tijdens Festival Zoet.

 

Het koekdeeg is een fonceerdeeg met amandelmeel erdoor. Dat zorgt ervoor dat je het niet blind hoeft te bakken met een steunvulling. Iets waar ik zelf eigenlijk gewoon een hekel aan heb. Voor de lezers die niet weten wat blind bakken is; blind bakken houdt in dat je de taartbodem eerst voorbakt met steunvulling. Door gebruik te maken van fonceerdeeg is dit niet nodig.


Ik heb een baktray gebruikt voor 12 tartelettes, zo schiet het lekker op en dat werkt een stuk handiger dan afzonderlijke bakringen fonceren met deeg. Als vulling heb ik laten zien dat je een gele room als basis kunt maken en daar verschillende smaken en variaties op kunt verzinnen.


Ingrediënten koekbodem:

125 g boter (kamertemperatuur)

120 g poedersuiker

30 g amandelmeel

1 ei

250 g (patent)bloem

2 g zout

Citroenrasp naar smaak


Werkwijze koekdeeg

Meng de boter met de poedersuiker tot een gladde massa met een handmixer of staande mixer met platte haak. Meng het amandelmeel erdoor. Doe dan het ei erbij en meng dit goed door. Zorg dat het ei goed is opgenomen door het botermengsel. Zeef de bloem met het zout. Doe dit samen met het citroenrasp door het botermengsel. Meng het kort door elkaar tot het een samenhangend deeg wordt. Niet te lang mengen om te voorkomen dat het deeg taai wordt.


Verpak het deeg in (slagers)folie en druk het een beetje plat. Plaats het terug in de koelkast voor minimaal 1 uur of leg het een kwartiert tot 20 minuten in de vriezer. Zorg dat het deeg goed koud is voordat je het verder gaat verwerken. Je kunt het deeg de avond van te voren maken en een nacht in de koelkast laten rusten.


Gebruik een beetje bloem op je werkbank en rol het deeg gelijkmatig uit op zo’n 4 mm met een deegroller of rolstokje. Steek er rondjes uit met een deegsteker en fonceer de bodems inclusief opstaande rand van je baktray. Zorg dat je baktray lichtjes is ingevet met een beetje gesmolten boter of bakspray. Ik gebruik hiervoor de bakspray van Dubor en de baktrays van Wilton.


Bak de bodems af in een voorverwarmde oven op 175°C in ongeveer 15 – 20 minuten.


Gele room en variaties

Maak ondertussen de vulling.


Ingrediënten gele room

480 g volle melk (of 400 g melk en 80 g slagroom)

50 g suiker

Snufje zout

Vanille (naar smaak) Ik gebruik het liefst een vanillestokje waar je de merg uitschraapt en mee laat koken.

80 g eidooier

40 g maïzena


Variatie voorbeelden:

50 g Nutella, 50 g chocolade, 2 eetlepels koffie-extract of citroen-limoen-, of sinaasappelschillen om mee te laten trekken


Als je citrusschillen gebruikt om mee te laten trekken, kun je die het beste de dag van te voren al in de melk/slagroom doen om de smaak goed in te laten trekken.


Werkwijze

Weeg alles af. Maak een papje van een scheutje van de afgewogen melk, suiker, zout, eidooier en maïzena. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit en doe dit bij de melk en breng het aan de kook. Je kunt een gedeelte van de melk vervangen voor slagroom. Slagroom bevat meer vet en vet draagt de smaak en maakt het nog lekkerder.


Doe dan de melk bij het papje, roer het goed door en doe alles terug in de pan. Mocht je citrusschilletjes mee hebben laten trekken is het handig om de melk te zeven voor je het bij het papje schenkt. Breng opnieuw aan de kook, zodat de room indikt. Goed roeren met een garde om aanbranden te voorkomen.


Je hebt nu een basis room. Je kunt deze gebruiken om de bodems mee te vullen. Je kunt hier ook de andere variaties mee maken. Ik zou de citrusvariatie niet meer mengen met andere smaken. Je kunt hier nog wel een meringue op spuiten.


De basis gele room (eventueel met vanille) kun je mengen met nutella, chocolade of met koffie-extract. Doe de room in een spuitzak en spuit de koekbodempjes op. Decoreer met een bijpassende decoratie zoals een chocolaatje of stukje fruit.

 

Inspiratie


Heb je inspiratie gekregen? Laat me via de socials weten wat jij gemaakt hebt!


221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page