top of page

Crompouce, een nieuwe trend


We konden natuurlijk niet achterblijven... Vorige week hebben wij ze gemaakt, heerlijke crompoucen. Je kunt deze ook zelf heel makkelijk maken.

Je koopt kant-en-klaar croissant deeg of nog af te bakken croissants uit de diepvries, of om het nog makkelijker te maken; je koopt vers gebakken croissants bij de bakker.


Je maakt banketbakkersroom volgens onderstaand recept, verder heb je nog wat glaceerfondant nodig en voilà je hebt je eigen crompoucen. Super vers, en alleen dan zijn ze ook het allerlekkerst!


Wat heb je nodig?


5-6 kraakverse croissants

300 g glaceerfondant + roze kleurstof of gezeefde framboosjes voor de kleur

480 g volle melk

1/2 vanillestokje

snufje zout

80 g kristalsuiker

80 g eidooier

40 g maïzena

25 g boter


Werkwijze:

Stap 1:

Snijd de croissants horizontaal open.

Stap 2:

Verwarm de glaceerfondant tot ongeveer 37 graden onder voortdurend roeren. Breng de fondant op kleur met kleurstof of wat verse framboosjes die je zeeft.

Stap 3:

Maak de banketbakkersroom.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe de melk en het zout in een pan en doe het merg en het vanillestokje erbij. Breng dit langzaam aan de kook. Maak ondertussen een glad papje van de suiker, eidooier en maïzena en doe er nog een scheutje van de melk bij. Zodra de melk kookt doe je dit bij het papje, roer het goed door en schenk het terug in de pan. Breng het terug aan de kook, blijf ondertussen goed roeren. Het brandt makkelijk aan. Als het gekookt heeft, haal je het van het vuur en meng je de boter erdoor.

Schenk de room op een bord of plaatje en spreid het goed uit. Dek het af met folie. Laat de room afkoelen.

Stap 4:

Doe de afgekoelde room in een spuitzak met spuitmondje. Spuit de room op de opengesneden croissants.


De fanatieke bakker kan het deeg voor de croissants ook zelf maken. Dat maak je van 'getoerd gerezen' een bladerdeeg met gist. Het onderstaande recept is een recept van Stefan Elias. Met dit deeg maak je trouwens ook super lekkere koffiekoeken! Voor het beste resultaat werk je het liefst in een koude ruimte.


Getoerd gerezen deeg (voor ca. 1.200 g deeg)


50 g verse gist

260 g koude volle melk

50 g ei (1 ei, maat M)

540 g tarwebloem (T55)

40 g kristalsuiker

10 g zout

250 g (harde) koude boter (uit de koelkast)


Stap 1:

Doe het ei bij de melk en los het gist erin op. Meng de suiker en de bloem erbij en vervolgens het zout. Kort kneden (ca. 2 minuten) is voldoende. Bol het deeg op en leg zo nodig even in de koelkast.

Stap 2:

Sla de boter een beetje soepel met een deegroller. Vouw er bakpapier omheen tot een rechthoek van 15 x 20 cm.

Stap 3:

Rol het deeg uit tot een rechthoek van 15 x 30 cm met een dikte van +/- 7 mm.

Stap 4:

Leg de boter op 2/3 van de deegplak in de lengte van het deeg. Vouw het deeg zonder de boter over de helft van de boter en vouw de andere helft van het deeg hier weer overheen.

Druk het deeg goed aan, zodat er geen boter meer zichtbaar is.

Stap 5:

Geef het deeg 2 toeren van 3:

Rol het deeg uit tot een lap van 20 x 60 cm. Vouw het deeg in 3-en op in gelijke delen. Dat is je eerste toer. Draai het deeg een kwart slag en rol het weer uit op dezelfde manier als de eerste toer. Vouw het weer in drieën. Mocht het deeg (de boter) tussen het toeren door te zacht worden, dan leg je het even in de koelkast.

Stap 6:

Leg je deeg in de koelkast om op te stijven.

Stap 7:

Rol het deeg uit tot rechthoek van ongeveer 3 mm dikte. De hoogte van de deeglap moet 20 cm zijn of een veelvoud daarvan. Snijd driehoeken uit het deeg van 13 x 20 cm. Geef een klein sneetje in het midden van het brede stuk en rol het deeg op tot een croissant. Je mag een beetje aan de punt trekken, zodat de croissant zich een beetje opspant. Bestrijk de croissant dunnetjes met losgeklopt ei. Laat de croissantjes een uurtje rijzen voordat je ze afbakt in een voorverwarmde oven op 225 graden C. Bak ze in ca. 12 minuten goudbruin en gaar.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page